Najlepsze przepisy na dania bez glutenu

Czym jest dieta bezglutenowa i dlaczego się ją stosuje?

Dieta bezglutenowa jest dietą specyficzną. Stosuje się ją nie w celu pozbycia się zbędnych kilogramów, tylko z powodów leczenia oraz profilaktyce celiakii czyli choroby trzewnej, nadwrażliwości na gluten. Dieta ta polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu ze spożywanych potraw, czyli na wykluczeniu żywności z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Osobom chorującym na celiakię, nakazuje się stosowanie tej diety do końca życia. Nawet chwilowe przerwanie jej czy spożycie niewielkiej ilości glutenu może spowodować skutki niepożądane takie jak długotrwały ból brzucha, trwający nawet dwa tygodnie, wysypki, uczulenia.

Produkty, które są niedozwolone w diecie bezglutenowej to:

Mąka pszenna i żytnia, makaron zwykły, biały i razowy chleb oraz bułki,

kasza manna, jęczmienna: pęczak, perłowa i łamana, otręby pszenne,

ciasteczka oraz wszystkie słodkości zawierające mąkę pszenną, również niektóre cukierki i nadziewana czekolada,

wędliny takie jak kaszanka, salceson, pasztetowa, zbożowa kawa

oraz wszystkie inne produkty zawierające zboża.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej to:

Ryż, mąka ryżowa, kaszki ryżowe, płatki ryżowe, pieczywo ryżowe,

Mąka kukurydziana, pszenna, płatki i chrupki kukurydziane,

Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe,

Kasze: gryczana i jaglana, quinoa

Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe (w niektórych słodyczach jest skrobia pszenna bezglutenowa),

Mleko, przetwory mleczne, oczywiście jeśli nie zawierają glutenu,

Mięso, szlachetne wędliny (bez glutenu), podroby, tłuszcze,

Kawa naturalna, kakao naturalne i herbata bez glutenu,

Jaja, warzywa, owoce, miód, cukier i przyprawy bez glutenu,

Wszystkie inne produkty opisane jako produkt bezglutenowy, z przekreślonym kłosem na opakowaniu.

Dieta bezglutenowa jest smaczna i zdrowa! Przykładowe przepisy na pyszne dania bez glutenu:

Przepis na Makaron z dynią Pani Olgi Smile:

Składniki:

• 1 dynia Hokkaido

• 2 cebule

• 1 słoik kukurydzy (może być tez puszka)

• 200 ml śmietany roślinnej lub zwierzęcej

• 1 szklanka orzechów nerkowca

• 2 szklanki wody, rosołu lub wywaru warzywnego

• 1 ostra papryczka

• sól i kolorowy pieprz do smaku (ja lubię biały)

• makaron pszenny lub bezglutenowy

• natka pietruszki do posypania

• 3 łyżki oleju

Przygotowanie dania Makaron z dynią

1. Dynię myję. Obieram i kroję na małe takie 1 cm kawałki. Zobacz wpisy: Jak obrać dynie, jak pokroić dynie

2. Cebule obieram i siekam w drobną kostkę.

3. Na patelni rozgrzewam olej, szklę posoloną cebulę na małym razie, dodaję dynię oraz rozdrobniona ostra papryczkę. Mieszam dokładnie. Smażę wszystko razem około 10 minut. Pod koniec wlewam śmietanę, przykrywam i pozwalam się warzywom dusić.

4. Do blendera wkłada orzeszki, wlewam wodę i wodę ze słoika z kukurydza. Blenduję na jednolitą masę.

5. Masę z orzechów dolewam do dyni z cebulą i śmietana. Dodaję również kukurydzę. Na tym etapie doprawiam solą oraz pieprzem.

6. Makaron gotuję, -> jak ugotować makaron, odlewam miarkę wody. Makaron wrzucam do sosu, dolewam trochę wody i mieszam.

7. Od razu nakładam na talerze, posypuje natka i podaję.

Ciasteczka owsiane Pani Olgi Smile:

Składniki:

300 g płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych, u mnie bezglutenowe

4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej (jeśli nie macie problemu z glutenem użyjcie pszennej)

100 g suszonych śliwek lub daktyli

100 g daktyli

400 ml zagotowanego mleka roślinnego lub zwierzęcego (u mnie ryżowe waniliowe)

2 łyżki masła roślinnego lub zwierzęcego może być też tłuszcz kokosowy lub masło orzechowe (u mnie właśnie masło z migdałów ale zupełnie bez dodatku tłuszczu też wyjdą)

3 łyżki siemienia lnianego lub chia

2/3 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (może być mniej, zależnie, który proszek macie)

szczypta goździków mielonych

szczypta soli

łyżka sezamu

Przepis na Zdrowe ciasteczka owsiane:

Płatki owsiane wsypuję do miski, jeśli są grube i twarde wcześniej lekko mielę je blenderem aby delikatnie je skruszyć i rozdrobnić. Jeśli użyjecie płatków błyskawicznych nie ma takiej potrzeby. Dodaję cynamon, goździki, mąkę, szczyptę soli.

Siemię mielę w młynku do kawy.

W garnku mocno podgrzewam mleko, aż do zagotowania. Mleko wlewam do blendera lub miski, dodaję do niego masło orzechowe, daktyle oraz zmielone siemię. Miksuję blenderem, na jednolitą masę, tak żeby nie było żadnych grudek.

Łączę mokre składniki z suchymi. Mieszam ciasto i zostawiam na 20 minut w lodówce.

Następnie wykładam na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowuję na dość cienki placek taki mniej więcej 4-6 milimetrowej grubości.

Wycinam kółka, przenoszę na papier do pieczenia, zwilżam, posypuję sezamem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Czasami, gdy są zbyt grube na szybkie upieczenie, wtedy przewracam je na drugą stronę.

Chleb wieloziarnisty- Kuchnia Tesco

Składniki:

110 g mąki kukurydzianej

240 g mąki gryczanej

150 g mąki ryżowej

8 g drożdży instant

2 łyżki siemienia lnianego

1/4 szkl. pestek dyni

1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego

1 płaska łyżka soli

1 czubata łyżka cukru

550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)
Sposób przygotowania:

Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.

Sprawdź także produkty od firmy Fonte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *